Günümüzde ayaklı lavabo diye tabir edilen lavabolar giderek yerini dolaplı (hilton lavabo) olanlara bırakmaktadır. Aslında banyonuzda müsait yeriniz varsa uygun fiyatlara, bu gösterişli dolaplı lavabolardan taktırabilir siniz. Koçtaş gibi çeşit aralığı bol olan yapı marketlerde, hemen hemen her ay bu tarz banyo dolaplarında kampanya yapılmaktadır. Hatta küçük mağazalardan satın aldığınız takdirde montaj hizmeti verebilmekteler.
Dolaplı lavaboların su tesisatları, eski tip ayaklı lavabolardan biraz daha farklı yapılmaktadır. Musluk ağızları diğer ayaklı lavabolara göre dolap kapakları içinde kalmaktadır. Alacağınız lavabo modeline göre tesisat yaptırmanız gerekmektedir. Gider borusu ve musluk girişleri lavabonun tam orta hizasına getirilmelidir. Lavabo sifonunun koku yapmaması için eski tip lavabo sifonu satın almayı unutmayın. Yeni çıkan lavabo sifonları ucuz olsa da kullanıcıların çoğundan koku şikâyetleri gelmektedir.
Banyonuzun vazgeçilmezi haline gelen banyo dolapları montajı sırasında dolabın terazide olması gerekir. Dolabın üst kısmına bir elektrik tesisatı çekilmesi gerekebilir. Montaj işlemi bittikten sonra ustanız evden ayrılmadan musluk kenarlarını iyice kontrol ettiriniz. Herhangi bir yerden damlama veya akıtma olması banyo dolabınızın çürümesine sebep olacaktır. Ustaların hepsi çok iyi olsa da işçiliklerde en fazla yapılan hata son kontrollerin sağlam bir şekilde gerçekleştirilmemesinden kaynaklanır. Lavabonuzun duvara sabit bir şekilde ve altı sağlam olmalıdır. Esneyen lavabonun ayağı, kuvvetli bir basınçla karşılaştığında kırılma yaşanabilir. Bu tür problemler ciddi yaralanmalara sebep olmaktadır. Düşen lavabonun kırık parçaları ayağınızı kesebilir ya da dengenizi kaybederek üzerine düştüğünüzde bıçaktan daha keskin seramik yaralanmasına yol açabilmektedir.
Kullandığımız lavabo eskidiğinde, zarar gördüğünde ya da değişiklik istediğimizde eski lavabomuzu sökmemiz gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki ayaklı lavabo sökme deneyimli bir usta tarafından yapılması gereken bir işlemdir.
Lavaboyu sökmeye başlamadan evvel batarya sökülmelidir. Bataryanın sökülmesinin ardından lavabonun içindeki süzgeci düz tornavida yardımıyla sökülecektir. Vidaları gevşeyip çıkan süzgecin ardından sifon boşa çıkacaktır. Sifonu aşağı doğru çekerek lavabodan ayırıp, duvardaki pis su giderinden ayırmalısınız.
Arından ayaklı lavaboyu duvara sabitleyen vidalar sökülmelidir. Vidaların altında varsa plastik conta ve pul da sökülür. Vidaların ve pulların sökülmesi sırasında bir kişinin de lavaboyu tutması olası yaralanmaların önüne geçecektir.
Tüm bu işlemlerin ardından lavaboyu kendimize çekerek yerinden çıkartılmalıdır. Ardından ayak kısmındaki silikon veya vida bağlantısı olup olmadığını kontrol ettikten sonra ayak kısmını da sökebilirsiniz.
Lavabo montajı, ustası tarafından yapılmadığı takdirde ilerde yerinden oynayıp, çok ciddi seramik yaralanmalara sebep olabilmektedir. Bu yüzden lavabo montajı basit bir işlem olarak görmemelidir.
- Çalışılan mekânın ya da su saati vanasının suyu kesilir.
- Eğer yeni bir lavabo montajı yapılmayacak ise, var olan lavabonun üzerindeki sifon ve batarya bağlantıları dikkatlice sökülerek eski lavabo yerinden çıkarılır.
- Yeni lavabonun duvara monte edilecek vida kısımları, eski lavabonun vida kısımları ile uyumluysa lavabo direk aynı vida yerlerine vidalanır.
- Vidaların yerleri aynı değilse lavabonun vida yerleri işaretlenerek matkap ile yer açıldıktan sonra monte edilir.
- Lavabo duvara monte edildikten sonra batarya ve sifonu üzerine takılır.
- Musluk kenarlarının su akıtıp akıtmadığı kontrol edilir.
Klozet montajı eli anahtar tutan birisi tarafından yapılabilir. Klozet satın alındığında içinden şema ve montajın nasıl olacağını anlatan kılavuzlar çıkacaktır. En çok dikkat edilmesi gereken nokta klozeti oturtma esnasında su sızdırmayacak şekilde monte edilmesidir. Aksi takdirde sızan su hemen alt katın tavanından damlamaya başlar. Klozet montajı yaparken bu işlerden biraz anlayan biri montajı yapabilir. Ancak unutulmamalıdır ki işi her zaman ustasına bırakmak daha doğru olacaktır.